7all
  • HEALTH & LIFE
  • PET STORIES
  • PHOTOVIEW
  • TV-CINEMA
  • ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • LIFESTYLE
  • ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΛΗΣ
  • ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ
  • HEALTH & LIFE
  • PET STORIES
  • PHOTOVIEW
  • TV-CINEMA
  • ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • LIFESTYLE
  • ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΛΗΣ
  • ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ
No Result
View All Result
7all
No Result
View All Result

Πλακί: η ιστορία του και 7 ελληνικές συνταγές

7ALL by 7ALL
11 Οκτωβρίου 2024
in ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
0 0
0
Πλακί: η ιστορία του και 7 ελληνικές συνταγές
Share on FacebookShare on Twitter

Σήμερα έχουμε πλακί και ξέρω πολύ καλά πως η κουζίνα μας θα μυρίζει ξεροψημένο ψάρι και καψαλισμένο σκόρδο, συμμαγειρεμένα με ντομάτα, πατάτα και μαϊντανό. Θα περάσω από τον φούρνο πηγαίνοντας για το σπίτι να αγοράσω ένα καρβέλι ψωμί κι από την κάβα να πάρω ένα μπουκάλι ροζέ Ξινόμαυρο. Σχεδόν όλη η Ελλάδα εννοεί ακριβώς το ίδιο όταν μιλάει για πλακί, το οποίο στη σύγχρονη κουζίνα της χώρας μας ορίζεται ως ένα φαγητό που ψήνεται στον φούρνο, σε ρηχό ταψί, έτσι ώστε να χωράει ακριβώς τις στρώσεις από πατάτες, κρεμμύδια, σκόρδα και ντομάτες σε ροδέλες, κάποιες φορές εναλλάξ με λίγα γλυκόχορτα, όπως σέσκουλα και λάπατα, και στην κορυφή φέτες ψαριού, συνήθως παστού μπακαλιάρου.

Γίγαντες πλακί με μυρωδικά
Γίγαντες πλακί με μπόλικη ντομάτα

Το πράγμα αλλάζει αν το πλακί το συνοδεύει η λέξη «φασόλια», και τότε όλοι καταλαβαίνουμε πως πρόκειται για γίγαντες στον φούρνο με τριμμένη ντομάτα και λεπτοκομμένα καροτάκια, σκόρδο, ντομάτα και κρεμμύδια σε φέτες που σκεπάζουν το φαγητό και ξεροψήνονται αυτά για να διατηρηθούν τα φασόλια μαλακά και χυλωμένα με την παχιά σαλτσούλα τους.

Πέστροφες πλακί με λαχανικά, από την Ήπειρο
Από το πλακίον των αρχαίων ερχόμαστε στο σημερινό πλακί. Αλλά έχουν και οι γειτονικοί λαοί παρόμοια φαγητά. Είναι και το τούρκικο πιλακί. Και το βουλγάρικο plakiya.

Ανατρέχοντας στη βιβλιογραφία, ο όρος «πλακί» προκύπτει όπως φαίνεται, από το αρχαίο «πλακίον», δηλαδή τη μικρή πλάκα όπου έψηναν πίτα (βλ. πλακόπιτα) και μέχρι πρόσφατα και τις τηγανίτες ή μαρμαρίτες. Το πλακί αναφέρεται ως ο τρόπος μαγειρέματος στον φούρνο ή σε ρηχή κατσαρόλα, με μυρωδικά και υλικά όπως κρεμμύδι, σκόρδο, καρότο, πατάτα, τομάτα, και κυρίως χρησιμοποιείται για ψάρια και όσπρια. Στην τουρκική γλώσσα χρησιμοποιείται η λέξη «πιλακί» σπανιότερα για φαγητό που περιέχει ψάρι και πιο συχνά για ένα πιάτο με φασόλια μπαρμπούνια (χάντρες) που περιέχουν επίσης μια σύβραση από καρότο, σκόρδο, κρεμμύδι, πατάτα, ντομάτα και μαϊντανό. Κάτι δηλαδή σαν τα δικά μας φασόλια πλακί, που εμείς στην Ελλάδα τα φτιάχνουμε κυρίως με γίγαντες.

Σκορπίνες πλακί αλά σπετσιώτα
Πολλά διαφορετικά ψάρια γίνονται πλακί – εδώ σκορπίνες αλά σπετσιώτα

Οι Ρωμιοί της Πόλης έχουν τα φασόλια χάντρες πλακί ως κατεξοχήν μεζέ στα τραπέζια τους, και μάλιστα θεωρούν ότι η αντίστοιχη τουρκική συνταγή είναι ελληνική επιρροή, όπως μας λένε οι Πολίτισσες Ρέα Μπούρτζη και Λωξάντρα Δημοπούλου, που προσθέτουν στη λίστα με τα ρωμαίικα πλακί και αυτό με τα μύδια, το οποίο γίνεται με ανάλογα υλικά. Ωστόσο η βασική διαφορά στα πολίτικα πλακί είναι ότι κατά κύριο λόγο τα φαγιά αυτά γίνονται στην κατσαρόλα και όχι στον φούρνο.

Στη Βουλγαρία υπάρχει σχετικό φαγητό με την ονομασία plakiya, το οποίο αναφέρεται στον γενικό τρόπο μαγειρέματος σε στρώσεις. Μια ωραία συνταγή που πέτυχα στο διαδίκτυο έχει ως κύριο υλικό τα χλωρά, πράσινα φασολάκια αντί για τα ξερά. Πράγματι το πλακί και στα καθ’ ημάς, παρόλο που έχει επικρατήσει να αναφέρεται κυρίως σε φαγητό με ψάρι, είναι μια τεχνική μαγειρέματος λαχανικών σε στρώσεις –και το μπριάμ, άλλωστε, ένα είδος πλακί είναι– και εμπλουτίζεται είτε με ψάρι είτε με φασόλια. Συναντάμε ανά την Ελλάδα και ορισμένες μικρές παραλλαγές στα νοστιμευτικά και στα λαχανικά, με πολύ ενδιαφέρουσα την προσθήκη ελιάς. Ο Ηλίας Μαμαλάκης μνημονεύει ένα λευκό πλακί της Πάρου, που περιείχε ψαράκια δύο μεγεθών, χωρίς καθόλου ντομάτα, παρά μόνο μαϊντανό, σκόρδο και κρεμμύδια, και το λέγανε «άσπρο γιαχνί». Στην Ήπειρο και σε κάποιες περιοχές της Μακεδονίας χρησιμοποιούν, αντί για μπακαλιάρο, ψάρια του γλυκού νερού από τις λίμνες και τα ποτάμια, όπως πέστροφες και γριβάδια, τα οποία τοποθετούνται ολόκληρα πάνω στη στρώση με τα λαχανικά. Στη Ρόδο, όπως μας λέει ο μάγειρας Γιάννης Ευθυμίου, πολλοί φτιάχνουν το πλακί, εκτός από μπακαλιάρο, και με παλαμίδα και σαλμό (ένα είδος σκουμπριού), πολλές φορές μάλιστα από κονσέρβα, που δίνει ένα πολύ γρήγορο και νόστιμο, φτωχικό φαΐ.

Πλακί με φαγκρί, μπάμιες και σύγλινο
Τα επικρατέστερα είναι τα κόκκινα πλακί, πλην όμως υπάρχουν και λευκά.

Ο σεφ Αστέριος Κουστούδης θυμάται μια παλιά συνταγή από τα χωριά της λίμνης Βόλβη, όπου στο μπριάμ στο τέλος του μαγειρέματος ρίχνουν μέσα να φουσκώσει και λίγη μανέστρα, ένα υβριδικό φαγητό, διασταύρωση πλακί και γιουβετσιού. «Η νοστιμιά στα φαγητά είναι στο σοτάρισμα», λέει ο σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης, που συμβουλεύει πριν βάλουμε τα υλικά στον φούρνο να τα τσιγαρίσουμε πρώτα, ενώ η Νένα Ισμυρνόγλου τονίζει ότι στην περίπτωση που το ψάρι είναι κομμένο σε φέτες ή είναι μικρού μεγέθους θα πρέπει να ξεκινήσουμε να ψήνουμε πρώτα τα υπόλοιπα υλικά μαζί με τις πατάτες, που θέλουν περισσότερο χρόνο για να γίνουν, και ύστερα να προσθέσουμε το ψάρι, για να μη στεγνώσει, ή εναλλακτικά να τα βάλουμε όλα μαζί στον φούρνο, αρκεί να προβράσουμε τις πατάτες.

ΠΗΓΗ

Tags: πλακίψάρι
Previous Post

Κωνσταντίνος Αργυρός στο Κέντρο Αθηνών: για νύχτες που θα ταράξουν την πόλη

Next Post

Αθηναΐς Νέγκα: Απαντά για το δημοσίευμα που την εμπλέκει σε τσακωμό με την Κατερίνα Λέχου

Related Posts

Χαλβάς ταχινιού με χουρμάδες: Ένα γλυκό θησαυρός γεμάτος ενέργεια
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Χαλβάς ταχινιού με χουρμάδες: Ένα γλυκό θησαυρός γεμάτος ενέργεια

22 Μαρτίου 2025
Ο απόλυτος μπακαλιάρος σκορδαλιά για την 25η Μαρτίου – Τραγανή κρούστα, αφράτη σκορδαλιά και το μυστικό για ιδανικό κουρκούτι (vid)
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Ο απόλυτος μπακαλιάρος σκορδαλιά για την 25η Μαρτίου – Τραγανή κρούστα, αφράτη σκορδαλιά και το μυστικό για ιδανικό κουρκούτι (vid)

20 Μαρτίου 2025
Jackaroo: Η νέα εποχή street food που κατακτά όλον τον κόσμο γεννήθηκε στον Πειραιά
ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΛΗΣ

Jackaroo: Η νέα εποχή street food που κατακτά όλον τον κόσμο γεννήθηκε στον Πειραιά

4 Μαρτίου 2025
Στα Ιλίσια υπάρχει πια μία από τις top αθηναϊκές ταβέρνες
ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΛΗΣ

Στα Ιλίσια υπάρχει πια μία από τις top αθηναϊκές ταβέρνες

4 Μαρτίου 2025
Γαρίδες σαγανάκι: 9 συνταγές για τον απόλυτο ουζομεζέ
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Γαρίδες σαγανάκι: 9 συνταγές για τον απόλυτο ουζομεζέ

27 Φεβρουαρίου 2025
Το πιο αμφιλεγόμενο πιάτο του πλανήτη και πού θα το φας στην Αθήνα
ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΛΗΣ

Το πιο αμφιλεγόμενο πιάτο του πλανήτη και πού θα το φας στην Αθήνα

27 Φεβρουαρίου 2025
Next Post
Αθηναΐς Νέγκα: Απαντά για το δημοσίευμα που την εμπλέκει σε τσακωμό με την Κατερίνα Λέχου

Αθηναΐς Νέγκα: Απαντά για το δημοσίευμα που την εμπλέκει σε τσακωμό με την Κατερίνα Λέχου

POPULAR

Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων: Μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση και τη δράση

Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων: Μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση και τη δράση

4 Απριλίου 2025
Μεγάλα brands μετρούν τις διαφημιστικές τους δαπάνες στο X φοβούμενα αντιπαραθέσεις με τον Έλον Μασκ

Μεγάλα brands μετρούν τις διαφημιστικές τους δαπάνες στο X φοβούμενα αντιπαραθέσεις με τον Έλον Μασκ

4 Απριλίου 2025
Συνεδριάζει η Κ.Ο. της ΝΔ για την εκλογή του Απόστολου Βεσυρόπουλου και ομιλία Μητσοτάκη

Συνεδριάζει η Κ.Ο. της ΝΔ για την εκλογή του Απόστολου Βεσυρόπουλου και ομιλία Μητσοτάκη

4 Απριλίου 2025
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • NEWS
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • LIFESTYLE
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

© 2024 7all.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • HEALTH & LIFE
  • PET STORIES
  • PHOTOVIEW
  • TV-CINEMA
  • ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • LIFESTYLE
  • ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΛΗΣ
  • ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ

© 2024 7all.gr