7all
  • HEALTH & LIFE
  • PET STORIES
  • PHOTOVIEW
  • TV-CINEMA
  • ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • LIFESTYLE
  • ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΛΗΣ
  • ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ
  • HEALTH & LIFE
  • PET STORIES
  • PHOTOVIEW
  • TV-CINEMA
  • ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • LIFESTYLE
  • ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΛΗΣ
  • ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ
No Result
View All Result
7all
No Result
View All Result

Psarlou: Η κλασική ψαροφαγία στο σήμερα

7ALL by 7ALL
28 Δεκεμβρίου 2024
in ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
0 0
0
Psarlou: Η κλασική ψαροφαγία στο σήμερα
Share on FacebookShare on Twitter

Πρώτη ύλη που λάμπει, σε ένα νέο εστιατόρια στην Κηφισιά που ταιριάζει με μαεστρία την κλασική ψαροφαγία με φρέσκια, τωρινή ματιά.

Στο λευκοστρωμένο τραπέζι έχει μόλις φτάσει μια αχνιστή κακαβιά -η γεύση της θαλπωρής στο πιάτο. Μέσα στην κομψή, αεράτη σάλα το σέρβις κινείται σαν καλοκουρδισμένη μηχανή διασχίζοντας το μαρμάρινο δάπεδο. Μπορεί το εστιατόριο Psarlou να άνοιξε πριν λίγο καιρό στο Κεφαλάρι αλλά φαίνεται να έχει τη στόφα του κλασικού. Όλα ξεκινούν από την εξαιρετική πρώτη ύλη και αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς από τη στιγμή που μπαίνει στον χώρο, χαζεύοντας τόσο την ανοιχτή κουζίνα που εργάζεται προσηλωμένη, σχεδόν σαν σε χορογραφία, όσο και από την ψαριέρα με τους θαλασσινούς θησαυρούς που έρχονται καθημερινά από τα κρυστάλλινα νερά του Αιγαίου.

Για τον Κωνσταντίνο Ντούζο, ο οποίος βρίσκεται στο τιμόνι του μαγαζιού, η υπόθεση ψάρι είναι κομμάτι της οικογενειακής ιστορίας που ξεκινά ήδη από την δεκαετία του ‘70 και την ψαροταβέρνα του πατέρα του στη Λέρο για να συνεχιστεί αργότερα με το success story του Μοσχάτου, τους φημισμένους Ψαρομεζέδες. Ο ίδιος επιλέγει να τιμά την οικογενειακή παράδοση συνταιριάζοντας την αγάπη του για το απλό και το κλασικό, με τεχνικές και φρέσκες, δημιουργικές ιδέες από το ρεπερτόριο της σύγχρονης μαγειρικής. Πατώντας σε γερές βάσεις, στηριζόμενος πρωτίστως στην ποιότητα της πρώτης ύλης, πηγαίνει την οικογενειακή ιστορία ένα βήμα παρακάτω, ξετυλίγοντας ένα πολύ γευστικό αφήγημα.

Πλάι στην οικεία, λεμονάτη κακαβιά προσγειώνεται τώρα και μια μπουγιαμπέσα με συμπυκνωμένης νοστιμιά ζωμό από πετρόψαρα, ζουμερές γαρίδες και όστρακα. Η ταραμοσαλάτα, από τα πιάτα που έχουν ξεχωρίσει ήδη από τον κατάλογο, έχει φοβερή υφή και εξαφανίζεται χωρίς να το καταλάβεις μαζί με τα τραγανά πιτάκια που την συνοδεύουν αλλά και το μεστό, προζυμένιο, ψωμί. Την όρεξη ανοίγει ακόμα περισσότερο η κλασική Σαντορίνη που έχει σερβιριστεί στα ποτήρια μας. Η τελευταία εκπροσωπείται επάξια στον φροντισμένο κατάλογο του κρασιού που έχει πολλές επιλογές (και σε ποτήρι) από τον ελληνικό, κυρίως, αλλά και τον παγκόσμιο αμπελώνα. Μπόλικες αρωματικές ποικιλίες που ταιριάζουν με το θαλασσινό στοιχείο είναι διαθέσιμες για εξερεύνηση, όπως και κάποια πολύ ενδιαφέροντα μονοποικιλιακά αποστάγματα.

Από την κατηγορία των ωμών δοκιμάσαμε την τσιπούρα καρπάτσιο, ένα πιάτο σαν πίνακα ζωγραφικής, με το σπαρταριστό ψάρι «στολισμένο» λιτά και σοφά με σπαράγγια της θάλασσας, μυρωδάτα εσπεριδοειδή και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Η πρώτη ύλη πραγματικά λάμπει. Θα ήθελα πολύ να δοκιμάσω την επόμενη φορά και το σεβίτσε καραβίδας με αγουρέλαιο, σινάπι τουρσί και ραπανάκι που μου κίνησε την περιέργεια. Διακριτικά φρεσκαρισμένη είναι και η κλασική χωριάτικη που εδώ φτιάχνεται με ντοματίνια και τριμμένη φέτα από την Χαλκιδική. Μνεία στους μεζέδες της παράδοσης είναι το σκουμπρί, απαλά και φίνα καπνισμένο, με φακές και σάλτσα από πιπεριά Φλωρίνης από δίπλα.

Και όσο το δείπνο προχωράει, η δυναμική της κουζίνας, με επικεφαλής τους Γιάννη Γκιάτα και Βασίλη Βασιλείου, φανερώνεται κι άλλο. Προτείνουμε οπωσδήποτε το κριθαρότο γαρίδας: πλούσιο, δεμένο και al dente όπως πρέπει, με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας και βασιλικό. Το ίδιο και το ολόγλυκο ικαριώτικο μπαρμπούνι. Το ελαφροτηγανίζουν αριστοτεχνικά. Εξαιρετική ιδέα είναι επίσης περάσετε από την ψαριέρα-κόσμημα και να διαλέξετε μόνοι σας κάποιο από τα ψάρια ημέρας τα οποία έρχονται από την Ικαρία, την Τήλο και τη Λέρο. Θα σας το μαγειρέψουν ανάλογα με τα γούστα σας, ψητό, αχνιστό ή σε μακαρονάδα (λευκή με τον ζωμό του ψαριού ή με πλούσια κόκκινη σάλτσα). Πρωτοτυπία και προϊόν σκληρής δουλειάς είναι και ο θάλαμος ωρίμανσης που θα δείτε λίγο παραπέρα. Τόνος, ροφός και σφυρίδα είναι, προς το παρόν τα ψάρια που ωριμάζουν στο Psarlou, προσφέροντας μια ευκαιρία να ανακαλύψει κανείς μια διαφορετική διάσταση της ψαροφαγίας.

Ακόμα και τα γλυκά, όπως και όλο το υπόλοιπο μενού, είναι ένα πάντρεμα μεταξύ κλασικού και σύγχρονου. Γλυκαθήκαμε με πορτοκαλόπιτα με παγωτό βανίλια αλλά και με καριόκες με γκανάζ σοκολάτας Valrhona, μπαβαρουάζ σοκολάτας και φρεσκάτο σορμπέ μανταρίνι. Και ανυπομονούμε να επιστρέψουμε.

ΠΗΓΗ

Tags: Psarlou
Previous Post

Τα απόλυτα look της χρονιάς: Οι εμφανίσεις που έκλεψαν την παράσταση το 2024

Next Post

Το πιο θρυλικό πιάτο στην Ελλάδα για Κυριακή μεσημέρι: 6 μαγαζιά στην Αθήνα για να φας «κρεατοσφαιρίδια» με τηγανητές πατάτες

Related Posts

Χαλβάς ταχινιού με χουρμάδες: Ένα γλυκό θησαυρός γεμάτος ενέργεια
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Χαλβάς ταχινιού με χουρμάδες: Ένα γλυκό θησαυρός γεμάτος ενέργεια

22 Μαρτίου 2025
Ο απόλυτος μπακαλιάρος σκορδαλιά για την 25η Μαρτίου – Τραγανή κρούστα, αφράτη σκορδαλιά και το μυστικό για ιδανικό κουρκούτι (vid)
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Ο απόλυτος μπακαλιάρος σκορδαλιά για την 25η Μαρτίου – Τραγανή κρούστα, αφράτη σκορδαλιά και το μυστικό για ιδανικό κουρκούτι (vid)

20 Μαρτίου 2025
Jackaroo: Η νέα εποχή street food που κατακτά όλον τον κόσμο γεννήθηκε στον Πειραιά
ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΛΗΣ

Jackaroo: Η νέα εποχή street food που κατακτά όλον τον κόσμο γεννήθηκε στον Πειραιά

4 Μαρτίου 2025
Στα Ιλίσια υπάρχει πια μία από τις top αθηναϊκές ταβέρνες
ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΛΗΣ

Στα Ιλίσια υπάρχει πια μία από τις top αθηναϊκές ταβέρνες

4 Μαρτίου 2025
Γαρίδες σαγανάκι: 9 συνταγές για τον απόλυτο ουζομεζέ
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Γαρίδες σαγανάκι: 9 συνταγές για τον απόλυτο ουζομεζέ

27 Φεβρουαρίου 2025
Το πιο αμφιλεγόμενο πιάτο του πλανήτη και πού θα το φας στην Αθήνα
ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΛΗΣ

Το πιο αμφιλεγόμενο πιάτο του πλανήτη και πού θα το φας στην Αθήνα

27 Φεβρουαρίου 2025
Next Post
Το πιο θρυλικό πιάτο στην Ελλάδα για Κυριακή μεσημέρι: 6 μαγαζιά στην Αθήνα για να φας «κρεατοσφαιρίδια» με τηγανητές πατάτες

Το πιο θρυλικό πιάτο στην Ελλάδα για Κυριακή μεσημέρι: 6 μαγαζιά στην Αθήνα για να φας «κρεατοσφαιρίδια» με τηγανητές πατάτες

POPULAR

Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων: Μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση και τη δράση

Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων: Μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση και τη δράση

4 Απριλίου 2025
Μεγάλα brands μετρούν τις διαφημιστικές τους δαπάνες στο X φοβούμενα αντιπαραθέσεις με τον Έλον Μασκ

Μεγάλα brands μετρούν τις διαφημιστικές τους δαπάνες στο X φοβούμενα αντιπαραθέσεις με τον Έλον Μασκ

4 Απριλίου 2025
Συνεδριάζει η Κ.Ο. της ΝΔ για την εκλογή του Απόστολου Βεσυρόπουλου και ομιλία Μητσοτάκη

Συνεδριάζει η Κ.Ο. της ΝΔ για την εκλογή του Απόστολου Βεσυρόπουλου και ομιλία Μητσοτάκη

4 Απριλίου 2025
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • NEWS
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • LIFESTYLE
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

© 2024 7all.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • HEALTH & LIFE
  • PET STORIES
  • PHOTOVIEW
  • TV-CINEMA
  • ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • LIFESTYLE
  • ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΛΗΣ
  • ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ

© 2024 7all.gr