7all
  • HEALTH & LIFE
  • PET STORIES
  • PHOTOVIEW
  • TV-CINEMA
  • ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • LIFESTYLE
  • ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΛΗΣ
  • ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ
  • HEALTH & LIFE
  • PET STORIES
  • PHOTOVIEW
  • TV-CINEMA
  • ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • LIFESTYLE
  • ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΛΗΣ
  • ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ
No Result
View All Result
7all
No Result
View All Result

Η επιστήμη πίσω από τους τέλειους κεφτέδες

7ALL by 7ALL
24 Οκτωβρίου 2024
in ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
0 0
0
Η επιστήμη πίσω από τους τέλειους κεφτέδες
Share on FacebookShare on Twitter

Η μαγειρική του τέλειου κεφτέ έχει ξεπεράσει τα όρια της γαστριμαργίας και έχει μετατραπεί σε πεδίο έρευνας και μελέτης για την επιστήμη της τεχνολογίας των τροφίμων. Έτσι λοιπόν, όλη η διαδικασία έχει αναλυθεί βήμα – βήμα και σύμφωνα με τους επιστήμονες ορίζεται ότι «ο κεφτές (Beef meatball – BM) είναι ένα τρόφιμο σε στρογγυλή μορφή που παρασκευάζεται με την προσθήκη νερού, αλεύρου, μπαχαρικών, ζωικού ή φυτικού λίπους και μοσχαρίσιου κιμά που επεξεργάζεται, αποθηκεύεται στο ψυγείο και αναθερμαίνεται προκειμένου να γίνει κατάλληλο για λήψη από τον άνθρωπο».

Η συνταγή και τα αρωματικά

Σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, το ποσοστό κρέατος πρέπει να είναι <50%, με ελάχιστη περιεκτικότητα σε μυϊκή πρωτεΐνη 12% και μέγιστη σε λίπος 25%. Η βασική συνταγή περιλαμβάνει στήθος κοτόπουλου ή βοδινό, χοιρινό, αρνίσιο, πρόβειο κρέας με ή χωρίς λίπος, νερό, άμυλο, αλάτι και μαύρο πιπέρι. Περί ορέξεως ωστόσο, μπορεί να περιέχει αυγό, ξερό κρεμμύδι ωμό ή ελαφρώς τσιγαρισμένο, σκόρδο, δυόσμο ή ρίγανη, ενίοτε μαϊντανό, ούζο για έξτρα άρωμα, στυμμένο λεμόνι ή ξίδι και κάποιες φορές ελάχιστη ζάχαρη. Στις επαγγελματικές κουζίνες, σπανιότερα, προστίθεται γλουταμινικό μονονάτριο για να προκαλεί σιελόρροια.

Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή των συστατικών έχει τον πρώτο λόγο και η σειρά που θα προστεθούν τα συστατικά έχει τον δεύτερο. Όταν η συνταγή ολοκληρωθεί, τότε το μείγμα πρέπει να μείνει 1 ώρα στο ψυγείο για να ενωθούν οι γεύσεις και για να παγώσει το λίπος ώστε να πλάθεται πιο εύκολα.

ΣΥΝΤΑΓΗ: Η επιστήμη πίσω από τους τέλειους κεφτέδες

Εν αρχή ην το κρέας

Η επιλογή του κρέατος είναι ο κυρίαρχος παράγοντας που διαμορφώνει τη γεύση. Μια κοπή με λίπος που έχει περαστεί μόνο μία φορά από την κιμαδομηχανή δίνει νόστιμο αποτέλεσμα. Η επιστήμη συμπληρώνει ότι κάθε κοπή κρέατος, πέρα από το λίπος, έχει και διαφορές στην κατακράτηση νερού των μυών, στοιχεία που ενισχύουν την δομή και την υφή. Ωστόσο, ο τέλειος κεφτές έχει να κάνει με τη σωστή αναλογία λίπους και πρωτεΐνης. Η υπερβολική ποσότητα λίπους δίνει λιπαρό και ανθυγιεινό αποτέλεσμα, ενώ η περιορισμένη ποσότητα λίπους κάνει τους κεφτέδες στεγνούς, σκληρούς και εύθρυπτους. Η αντικατάσταση μισής ποσότητας μοσχαρίσιου κιμά χωρίς λίπος με χοιρινό κιμά, ισορροπεί τη λιπαρότητα αλλά απαιτείται περισσότερος χρόνος στο τηγάνισμα, ώστε να μαγειρευτεί σωστά μέχρι το κέντρο.

Αλάτι και νερό

Εν συνεχεία, προστίθεται το αλάτι που βοηθάει στο «ξεδίπλωμα» των πρωτεϊνών και τη σταθεροποίηση του γαλακτώματος. Το ράντισμα με νερό βοηθάει το αλάτι να διαλυθεί και να απλωθεί ομοιόμορφα. Η ποσότητα του νερού θέλει μέτρο γιατί αν ξεπεράσει τα όρια μπορεί να μην είναι καλή για το σχηματισμό πηκτωμάτων.

ωμί ή φρυγανιά

Στα νοικοκυριά είναι γνωστή η προσθήκη του μπαγιάτικου ψωμιού και είναι εξαιρετική λύση για τη μείωση της σπατάλης. Η προσθήκη αμύλου βελτιώνει τη σφριγηλότητα των κεφτέδων και ενισχύει την ικανότητα συγκράτησης νερού (υγρασίας). Εκτός από το μπαγιάτικο ψωμί που έχει μουσκέψει στο νερό, μπορεί να προστεθεί τριμμένη φρυγανιά (γαλέτα).

ΣΥΝΤΑΓΗ: Η επιστήμη πίσω από τους τέλειους κεφτέδες

Και ο κεφτές θέλει την ξεκούρασή του

Στην πραγματικότητα το μείγμα του κιμά δεν ξεκουράζεται, αντίθετα «εργάζεται». Η αναμονή του στο ψυγείο, αφενός το προστατεύει από επιμολύνσεις και αφετέρου επιτρέπει στα μπαχάρια να ξεκλειδώσουν τα αρώματά τους και να ενωθούν μαζί με τα υπόλοιπα συστατικά. Επιπλέον, το λίπος σφίγγει και προετοιμάζεται για το επόμενο στάδιο του τηγανίσματος. Άρα λοιπόν, τοποθετούμε σε ένα σκεύος το μείγμα, πιέζουμε ώστε να μην έχει κενά, σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και περιμένουμε τουλάχιστον μία ώρα.

Το μυστικό στο αλεύρωμα

Μετά την αναμονή στο ψυγείο, χωρίζουμε σε μικρότερες μερίδες, μέγεθος περίπου σαν ένα καρύδι, πλάθουμε σε μπαλάκια και αλευρώνουμε. Σε αυτό το στάδιο κρύβεται ένα από τα σημαντικότερα μυστικά: μετά το αλεύρωμα χρειάζεται καλό τίναγμα ώστε να φύγει το αλεύρι που περισσεύει και να μην πέσει στο ζεστό λάδι. Οι σχηματισμένοι και αλευρωμένοι κεφτέδες πρέπει να σταθούν για περίπου 5΄προκειμένου να απορροφηθεί το αλεύρι και να δημιουργήσει μία υγρή κρούστα η οποία θα γίνει τραγανή όταν βυθιστεί στο τηγάνι και θα προστατεύσει το εσωτερικό διατηρώντας το αφράτο και ζουμερό.

ΣΥΝΤΑΓΗ: Η επιστήμη πίσω από τους τέλειους κεφτέδες

Πόση ώρα στο τηγάνι;

Η επιλογή του ελαίου (σπορέλαιο ή ελαιόλαδο) που θα τηγανιστούν, σχετίζεται με τα διαθέσιμα υλικά και τις προσωπικές προτιμήσεις. Το κρίσιμο σημείο εστιάζει στον χρόνο τηγανίσματος καθώς οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το βαθύ τηγάνισμα (ή φριτέζα), ειδικά των κατεψυγμένων κεφτέδων, για 9 λεπτά ή το ψήσιμο στο φούρνο για 20 λεπτά μειώνει τα επίπεδα του E. Coli. Στην παραδοσιακή μας μαγειρική, που τηγανίζουμε σε φαρδύ τηγάνι με αρκετά ζεστό ελαιόλαδο, τα κεφτεδάκια πρέπει να παραμένουν για 3-4΄από κάθε πλευρά.

ΠΗΓΗ

Tags: κεφτές
Previous Post

Ματίνα Νικολάου – Βασίλης Πορφυράκης: Χωρισμός μετά από 7 χρόνια σχέσης

Next Post

Τα ζώδια σήμερα, Τετάρτη 23 Οκτωβρίου: Παρθένοι, αναγνωρίστε τους φόβους σας και δείτε τι σας κρατάει πίσω

Related Posts

Χαλβάς ταχινιού με χουρμάδες: Ένα γλυκό θησαυρός γεμάτος ενέργεια
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Χαλβάς ταχινιού με χουρμάδες: Ένα γλυκό θησαυρός γεμάτος ενέργεια

22 Μαρτίου 2025
Ο απόλυτος μπακαλιάρος σκορδαλιά για την 25η Μαρτίου – Τραγανή κρούστα, αφράτη σκορδαλιά και το μυστικό για ιδανικό κουρκούτι (vid)
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Ο απόλυτος μπακαλιάρος σκορδαλιά για την 25η Μαρτίου – Τραγανή κρούστα, αφράτη σκορδαλιά και το μυστικό για ιδανικό κουρκούτι (vid)

20 Μαρτίου 2025
Jackaroo: Η νέα εποχή street food που κατακτά όλον τον κόσμο γεννήθηκε στον Πειραιά
ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΛΗΣ

Jackaroo: Η νέα εποχή street food που κατακτά όλον τον κόσμο γεννήθηκε στον Πειραιά

4 Μαρτίου 2025
Στα Ιλίσια υπάρχει πια μία από τις top αθηναϊκές ταβέρνες
ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΛΗΣ

Στα Ιλίσια υπάρχει πια μία από τις top αθηναϊκές ταβέρνες

4 Μαρτίου 2025
Γαρίδες σαγανάκι: 9 συνταγές για τον απόλυτο ουζομεζέ
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Γαρίδες σαγανάκι: 9 συνταγές για τον απόλυτο ουζομεζέ

27 Φεβρουαρίου 2025
Το πιο αμφιλεγόμενο πιάτο του πλανήτη και πού θα το φας στην Αθήνα
ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΛΗΣ

Το πιο αμφιλεγόμενο πιάτο του πλανήτη και πού θα το φας στην Αθήνα

27 Φεβρουαρίου 2025
Next Post
Ζώδια: Προβλέψεις για σήμερα Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

Τα ζώδια σήμερα, Τετάρτη 23 Οκτωβρίου: Παρθένοι, αναγνωρίστε τους φόβους σας και δείτε τι σας κρατάει πίσω

POPULAR

Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων: Μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση και τη δράση

Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων: Μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση και τη δράση

4 Απριλίου 2025
Μεγάλα brands μετρούν τις διαφημιστικές τους δαπάνες στο X φοβούμενα αντιπαραθέσεις με τον Έλον Μασκ

Μεγάλα brands μετρούν τις διαφημιστικές τους δαπάνες στο X φοβούμενα αντιπαραθέσεις με τον Έλον Μασκ

4 Απριλίου 2025
Συνεδριάζει η Κ.Ο. της ΝΔ για την εκλογή του Απόστολου Βεσυρόπουλου και ομιλία Μητσοτάκη

Συνεδριάζει η Κ.Ο. της ΝΔ για την εκλογή του Απόστολου Βεσυρόπουλου και ομιλία Μητσοτάκη

4 Απριλίου 2025
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • NEWS
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • LIFESTYLE
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

© 2024 7all.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • HEALTH & LIFE
  • PET STORIES
  • PHOTOVIEW
  • TV-CINEMA
  • ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • LIFESTYLE
  • ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΛΗΣ
  • ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ

© 2024 7all.gr