7all
  • HEALTH & LIFE
  • PET STORIES
  • PHOTOVIEW
  • TV-CINEMA
  • ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • LIFESTYLE
  • ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΛΗΣ
  • ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ
  • HEALTH & LIFE
  • PET STORIES
  • PHOTOVIEW
  • TV-CINEMA
  • ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • LIFESTYLE
  • ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΛΗΣ
  • ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ
No Result
View All Result
7all
No Result
View All Result

Η επιστήμη πίσω από τα τέλεια σουτζουκάκια

7ALL by 7ALL
5 Νοεμβρίου 2024
in ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
0 0
0
Η επιστήμη πίσω από τα τέλεια σουτζουκάκια
Share on FacebookShare on Twitter

Τα σουτζουκάκια είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Για την καταγωγή τους έχουν γραφτεί πάρα πολλές αναφορές με επικρατέστερη εκείνη που θέλει τη ρίζα τους στη Μικρά Ασία και ιδιαίτερα στη Σμύρνη. Άλλωστε ο όρος «σουτζούκ» στα τουρκικά σημαίνει λουκάνικο, αναφερόμενος στο μακρόστενο σχήμα που θυμίζει μικρό λουκάνικο. Οι Έλληνες πρόσφυγες ερχόμενοι στον ελλαδικό χώρο, τροποποίησαν τη συνταγή, αφαιρώντας το έντερο ζώου που χρησιμοποιούταν σαν περίβλημα, εμπλουτίζοντάς με αρώματα της τοπικής κουζίνας και αντικαθιστώντας τον αρνίσιο κιμά με μοσχαρίσιο.

Μέχρι να πεις κύμινο

Όπως κάθε φανατικός καταναλωτής του συγκεκριμένου εδέσματος γνωρίζει, τα σουτζουκάκια είναι συνυφασμένα με δύο μαγικά συστατικά. Το σκόρδο από τη μία και το κύμινο από την άλλη. Η επιτυχία κρύβεται ακριβώς σε αυτά τα βασικά συστατικά της συνταγής. Το κύμινο δίνει στα σουτζουκάκια τη χαρακτηριστική, γήινη γεύση τους. Μπαίνει, σύμφωνα με τις παραδοσιακές αναφορές, κατά βάση στη σάλτσα, αλλά για όσους αγαπούν τις ανατολίτικες γεύσεις, θα έλεγα ότι μπαίνει εξίσου όμορφα και στο μείγμα του κιμά. Το σκόρδο είναι αναπόσπαστο μέρος της συνταγής, όχι μόνο για τη γεύση του, αλλά και για τις γαλακτοματοποιητικές του ιδιότητες, οι οποίες βοηθούν στο δέσιμο των υλικών του μείγματος.

Τεχνικές μαγειρέματος για τέλεια αποτελέσματα

Η διαδικασία της παρασκευής τους είναι εξίσου σημαντική με τα υλικά. Η προετοιμασία του μείγματος είναι κρίσιμη για να πετύχουμε αφράτα σουτζουκάκια. Το μούλιασμα του ψωμιού σε μαυροδάφνη προσθέτει μια βαθιά, γλυκιά νότα στο μείγμα, ενώ η χρήση του κρασιού κατά το πλάσιμο τα κάνει αφράτα και ζουμερά. Το μείγμα ζυμώνεται προσεκτικά μέχρι να αφρατέψει και μένει για λίγο στο ψυγείο, ώστε να σταθεροποιηθεί η υφή του. Το κρεμμύδι απουσιάζει για να μην «καλύψει» τη γεύση του κρέατος και των μπαχαρικών, αλλά και για να βοηθηθεί η σύσταση του μείγματος. Εξάλλου ο κιμάς που θα χρησιμοποιήσουμε είναι δύο φορές περασμένος για να έχουμε την τέλεια ομογενοποίηση των υλικών.

Το μαγείρεμα: Τηγάνισμα ή ψήσιμο;

Τα σουτζουκάκια σοτάρονται σε ελαιόλαδο για να αποκτήσουν χρυσαφένια και τραγανή κρούστα, μέσω των αντιδράσεων Maillard που θα πραγματοποιηθούν. Εναλλακτικά μπορούν να ψηθούν στον φούρνο για όσους θέλουν πιο «ελαφρύ» αποτέλεσμα, αλλά η παραδοσιακή γεύση βγαίνει μόνο με το τηγάνισμα. Προσοχή χρειάζεται το αλεύρωμα. Εάν θέλουμε τραγανότητα αλευρώνουμε προτού σωτάρουμε, αυτό όμως μπορεί να οδηγήσει στην απορρόφηση επιπλέον ποσότητας ελαιολάδου κατά το σωτάρισμα. Εναλλακτικά μπορούμε να αλευρώσουμε μετά το σοτάρισμα, προτού τα ρίξουμε στη σάλτσα, ώστε να βοηθήσουμε μέσω του αμύλου, να δέσει πιο εύκολα η σάλτσα τομάτας μας.

Η τέχνη της σάλτσας ντομάτας

Η σάλτσα ντομάτας αρωματισμένη με σκόρδο, μπαχάρι και κύμινο, πρέπει να είναι παχύρευστη και πλούσια σε γεύση. Το μαγείρεμα της διαρκεί περίπου 25 λεπτά ώστε να δέσει, και τα σουτζουκάκια μας να βράσουν μέσα σε αυτή. Εάν έχουμε ακολουθήσει το παραδοσιακό πλάσιμο στα σουτζουκάκια, δηλαδή το μέγεθος τους είναι μικρό, καλό είναι να αφήσουμε τη σάλτσα να βράσει μόνη της και να τα προσθέσουμε 15 λεπτά προτού τελειώσει το μαγείρεμα. Αυτό εξασφαλίζει ότι το κρέας μας θα παραμένει τρυφερό, αλλά θα απορροφήσει και όλα τα απαραίτητα αρώματα. Ένας ακόμη πιο νόστιμος τρόπος είναι να μεταφέρουμε το φαγητό μας σε ένα βαθύ ταψί και να τελειώσουμε το μαγείρεμα στο φούρνο.

Θρεπτική αξία και οφέλη για την υγεία

Τα σουτζουκάκια δεν είναι μόνο γευστικά, αλλά και θρεπτικά. Η προσθήκη ελαιόλαδου ενισχύει την πρόσληψη μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, γνωστών για την καρδιοπροστατευτική τους δράση. Το κύμινο και το σκόρδο συνδυάζουν τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες τους, συμβάλλοντας στη συνολική θρεπτική αξία. Τα σουτζουκάκια αποτελούν γαστρονομικό θησαυρό της Ανατολικής Μεσογείου. Η τέχνη της προετοιμασίας τους δεν είναι μόνο ζήτημα παράδοσης, αλλά και επιστήμης, καθώς κάθε υλικό και κάθε τεχνική έχουν τη σημασία τους, ώστε κάθε μπουκιά να είναι μια ξεχωριστή γαστρονομική εμπειρία.

Αυθεντικά σμυρνέικα σουτζουκάκια με ελιές βήμα-βήμα

Υλικά

  • 250 γρ.κιμά μοσχαρίσιο (σπάλα)
  • 250 γρ. κιμά πρόβειο
  • 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1 κoυτ. γλυκού κύμινο
  • 100 ml κόκκινο κρασί
  • 3 φέτες ψίχα μπαγιάτικου ψωμιού
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • αλάτι
  • 500 γρ. ώριμες ντομάτες, τριμμένες ή κουτί ντοματάκια κονκασέ
  • 1 φλιτζάνι λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1½ φλιτζ. πράσινες ελιές, χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένες
  • μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • αλάτι

Το αγαπημένο αυτό πιάτο στην πιο παραδοσιακή του εκδοχή. Οι ελιές και ο κιμάς από δύο διαφορετικά κρέατα, είναι αυτά που του δίνουν τον αυθεντικό σμυρνέικο χαρακτήρα του. Αν δεν τα έχετε δοκιμάσει με ελιές, δεν ξέρετε τι χάνετε.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζέτε τον κιμά, το σκόρδο , το κύμινο, τις 2 κουτ. σούπάς ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι. Σε ένα άλλο μπολ μουσκεύέτε τις φέτες το ψωμί στο κρασί για 2-3 λεπτά, τις στύβέτε πολύ καλά και τις ρίχνέτε στο μίγμα του κιμά.

Βήμα 2

Ζυμώνέτε καλά το μίγμα για 4-5 λεπτά μέχρι να γίνει ομοιόμορφο. Οση ώρα το ζυμώνέτε, μουσκεύέτε τακτικά τα χέρια σας στο κρασί, έτσι ώστε το μίγμα να απορροφά σταδιακά την υγρασία και να γίνει ακόμη πιο αφράτο. Πλάθέτε κεφτεδάκια ελαφρώς μεγάλα και μακρόστενα (περίπου 30 γρ. το καθένα).

Βήμα 3

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνετε μπόλικο ελαιόλαδο, ώσπου η στάθμη να φτάσει τα 3 εκ. Το ζεσταίνέτε σε μέτρια φωτιά και όταν κάψει τηγανίζέτε τα σουτζουκάκια σε δόσεις, για 4-5 λεπτά, γυρίζοντάς τα τακτικά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Στραγγίζέτε κάθε δόση σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Βήμα 4

Σάλτσα: Σε βαθύ τηγάνι βάζετε τις τριμμένες ντομάτες, τις λιαστές ντομάτες, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, τις ελιές, αλάτι και πιπέρι και βράζετε για 10΄. Προσθέτετε τα σουτζουκάκια και συνεχίζετε το βράσιμο για 4-5 λεπτά. Σερβίρετε με ρύζι ή πουρέ πατάτας.

ΠΗΓΗ

Tags: σουτζουκάκια
Previous Post

Το ελληνικό νησί με τη λευκή άμμο που μπήκε στους 100 «κρυμμένους παραδείσους» του κόσμου

Next Post

Τα Ζώδια της Τετάρτης 06.11.2024

Related Posts

Χαλβάς ταχινιού με χουρμάδες: Ένα γλυκό θησαυρός γεμάτος ενέργεια
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Χαλβάς ταχινιού με χουρμάδες: Ένα γλυκό θησαυρός γεμάτος ενέργεια

22 Μαρτίου 2025
Ο απόλυτος μπακαλιάρος σκορδαλιά για την 25η Μαρτίου – Τραγανή κρούστα, αφράτη σκορδαλιά και το μυστικό για ιδανικό κουρκούτι (vid)
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Ο απόλυτος μπακαλιάρος σκορδαλιά για την 25η Μαρτίου – Τραγανή κρούστα, αφράτη σκορδαλιά και το μυστικό για ιδανικό κουρκούτι (vid)

20 Μαρτίου 2025
Jackaroo: Η νέα εποχή street food που κατακτά όλον τον κόσμο γεννήθηκε στον Πειραιά
ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΛΗΣ

Jackaroo: Η νέα εποχή street food που κατακτά όλον τον κόσμο γεννήθηκε στον Πειραιά

4 Μαρτίου 2025
Στα Ιλίσια υπάρχει πια μία από τις top αθηναϊκές ταβέρνες
ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΛΗΣ

Στα Ιλίσια υπάρχει πια μία από τις top αθηναϊκές ταβέρνες

4 Μαρτίου 2025
Γαρίδες σαγανάκι: 9 συνταγές για τον απόλυτο ουζομεζέ
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Γαρίδες σαγανάκι: 9 συνταγές για τον απόλυτο ουζομεζέ

27 Φεβρουαρίου 2025
Το πιο αμφιλεγόμενο πιάτο του πλανήτη και πού θα το φας στην Αθήνα
ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΛΗΣ

Το πιο αμφιλεγόμενο πιάτο του πλανήτη και πού θα το φας στην Αθήνα

27 Φεβρουαρίου 2025
Next Post
Τα Ζώδια της Παρασκευής 01.11.2024

Τα Ζώδια της Τετάρτης 06.11.2024

POPULAR

Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων: Μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση και τη δράση

Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων: Μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση και τη δράση

4 Απριλίου 2025
Μεγάλα brands μετρούν τις διαφημιστικές τους δαπάνες στο X φοβούμενα αντιπαραθέσεις με τον Έλον Μασκ

Μεγάλα brands μετρούν τις διαφημιστικές τους δαπάνες στο X φοβούμενα αντιπαραθέσεις με τον Έλον Μασκ

4 Απριλίου 2025
Συνεδριάζει η Κ.Ο. της ΝΔ για την εκλογή του Απόστολου Βεσυρόπουλου και ομιλία Μητσοτάκη

Συνεδριάζει η Κ.Ο. της ΝΔ για την εκλογή του Απόστολου Βεσυρόπουλου και ομιλία Μητσοτάκη

4 Απριλίου 2025
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • NEWS
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • LIFESTYLE
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

© 2024 7all.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • HEALTH & LIFE
  • PET STORIES
  • PHOTOVIEW
  • TV-CINEMA
  • ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • LIFESTYLE
  • ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΛΗΣ
  • ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ

© 2024 7all.gr