7all
  • HEALTH & LIFE
  • PET STORIES
  • PHOTOVIEW
  • TV-CINEMA
  • ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • LIFESTYLE
  • ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΛΗΣ
  • ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ
  • HEALTH & LIFE
  • PET STORIES
  • PHOTOVIEW
  • TV-CINEMA
  • ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • LIFESTYLE
  • ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΛΗΣ
  • ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ
No Result
View All Result
7all
No Result
View All Result

Ο αιρετικός σεφ Βασίλης Μουρατίδης: Το καλό φαγητό είναι αυτό που φαντασιώνεσαι

7ALL by 7ALL
15 Νοεμβρίου 2024
in ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
0 0
0
Ο αιρετικός σεφ Βασίλης Μουρατίδης: Το καλό φαγητό είναι αυτό που φαντασιώνεσαι
Share on FacebookShare on Twitter

Στην προσπάθεια αναβάθμισης της γαστρονομικής ταυτότητας της Θεσσαλονίκης, που φλερτάρει πλέον έντονα με το fine dining, έχουν συμβάλει διάφοροι σεφ οι οποίοι έχουν αποφασίσει να αλλάξουν ριζικά τη βιτρίνα της πόλης, όπως ο Βασίλης Μουρατίδης. Γεννημένος το 1980 και με θητεία σε βραβευμένα με Michelin εστιατόρια, όπως το La Rive (με 2 αστέρια Michelin) στο Άμστερνταμ και το Parkheuvel στο Ρότερνταμ (με 3 αστέρια), επέστρεψε στην πόλη του για να μετουσιώσει την εμπειρία του σε ένα δημιουργικό, γαστρονομικό ταξίδι. Ξεκινώντας από τις κουζίνες των πεντάστερων ξενοδοχείων της Χαλκιδικής, όπως του πολυβραβευμένου Squirrel στο «Danai Beach & Villas», πήρε τη σκυτάλη από τον Herve Pronzato κάνοντας μικρά μεσογειακά θαύματα και παντρεύοντας την υψηλή κουζίνα με την ελληνική παράδοση.

Με τα χρόνια το όραμά του για ένα εστιατόριο που θα άλλαζε τα γαστρονομικά δεδομένα στη Θεσσαλονίκη καθιστώντας προσιτό το fine dining, με λογικές τιμές, πήρε σάρκα και οστά: άνοιξε στη σικάτη περιοχή της Προξένου Κορομηλά το πολυσυζητημένο ήδη Moldee, ένα από τα λίγα fine dining εστιατόρια στην πόλη. Στο Moldee δίνεται το ραντεβού μας ένα μεσημέρι με τον Βασίλη Μουρατίδη, σε ρόλο ιδιοκτήτη πλέον, να τσεκάρει την παραμικρή λεπτομέρεια και να μας εξηγεί το όραμά του. «Αν με ρωτάς τι είναι το καλό φαγητό, θα έλεγα ότι είναι αυτό που θες να φας και δεν μπορείς να το φτιάξεις, αυτό που φαντασιώνεσαι. Γιατί τι νόημα έχει να βγεις έξω για να φας γιουβέτσι από τη στιγμή που μπορείς να το κάνεις εσύ ο ίδιος; Άλλωστε το «εστιατόριο» της μητέρας σου είναι πάντα το καλύτερο. Γι’ αυτό θεωρώ ότι η δημιουργική κουζίνα ξεκινάει και τελειώνει με κάτι που δεν έχεις δοκιμάσει πριν και ξεπερνάει τα δεδομένα».

Ο αγώνας του έχει ανταμειφθεί με μια πορεία που έχει την αναγνώριση του χώρου, αφού ο ίδιος έχει ήδη βραβευτεί με 7 Χρυσούς Σκούφους και 3 αστέρια FNL. Πάντως, θεωρεί ότι η κουζίνα είναι ζήτημα θεσμών: «Σίγουρα αποτελούν ηθική και ψυχική ανταμοιβή τα βραβεία που έχω πάρει, αλλά δεν μπορώ να δω τα πράγματα προσωποκεντρικά.

Γιατί τίποτα δεν γίνεται αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία και αν δεν αντιμετωπίσουμε τη γαστρονομία με σοβαρότητα. Τη μεγαλύτερη ευθύνη φέρει, επομένως, η Πολιτεία που εξακολουθεί να μην προωθεί την ελληνική κουζίνα στο εξωτερικό – και η απόδειξη είναι ότι ο Οδηγός Michelin παραμένει στην Αθήνα και ποτέ στην ελληνική περιφέρεια. Δεν γίνεται τίποτα αν δεν πάρουμε σοβαρά πρώτα εμείς την εθνική μας κουζίνα, αν δεν αναλάβουμε πρωτοβουλίες ως Πολιτεία, αν δεν διαμορφώσουμε θεσμούς και αν δεν καταστήσουμε τη γαστρονομία κομμάτι της παιδείας, αφού είναι στοιχείο του πολιτισμού μας».

Κεντρική φωτογραφία: Αλέξανδρος Αβραμίδης

ΠΗΓΗ

Tags: Βασίλης ΜουρατίδηςΣΕΦ
Previous Post

«Βλάσφημο, σατανιστικό, πορνογραφικό»: Η ιστορία του θρυλικού «666», του άλμπουμ που σήμανε το τέλος των Aphrodite’s Child

Next Post

Υπάρχουν 18 εκατ. ενήλικες Αμερικανοί που πιστεύουν ότι το σοκολατούχο γάλα «κατεβάζουν» καφέ αγελάδες

Related Posts

Χαλβάς ταχινιού με χουρμάδες: Ένα γλυκό θησαυρός γεμάτος ενέργεια
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Χαλβάς ταχινιού με χουρμάδες: Ένα γλυκό θησαυρός γεμάτος ενέργεια

22 Μαρτίου 2025
Ο απόλυτος μπακαλιάρος σκορδαλιά για την 25η Μαρτίου – Τραγανή κρούστα, αφράτη σκορδαλιά και το μυστικό για ιδανικό κουρκούτι (vid)
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Ο απόλυτος μπακαλιάρος σκορδαλιά για την 25η Μαρτίου – Τραγανή κρούστα, αφράτη σκορδαλιά και το μυστικό για ιδανικό κουρκούτι (vid)

20 Μαρτίου 2025
Jackaroo: Η νέα εποχή street food που κατακτά όλον τον κόσμο γεννήθηκε στον Πειραιά
ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΛΗΣ

Jackaroo: Η νέα εποχή street food που κατακτά όλον τον κόσμο γεννήθηκε στον Πειραιά

4 Μαρτίου 2025
Στα Ιλίσια υπάρχει πια μία από τις top αθηναϊκές ταβέρνες
ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΛΗΣ

Στα Ιλίσια υπάρχει πια μία από τις top αθηναϊκές ταβέρνες

4 Μαρτίου 2025
Γαρίδες σαγανάκι: 9 συνταγές για τον απόλυτο ουζομεζέ
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Γαρίδες σαγανάκι: 9 συνταγές για τον απόλυτο ουζομεζέ

27 Φεβρουαρίου 2025
Το πιο αμφιλεγόμενο πιάτο του πλανήτη και πού θα το φας στην Αθήνα
ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΛΗΣ

Το πιο αμφιλεγόμενο πιάτο του πλανήτη και πού θα το φας στην Αθήνα

27 Φεβρουαρίου 2025
Next Post
Υπάρχουν 18 εκατ. ενήλικες Αμερικανοί που πιστεύουν ότι το σοκολατούχο γάλα «κατεβάζουν» καφέ αγελάδες

Υπάρχουν 18 εκατ. ενήλικες Αμερικανοί που πιστεύουν ότι το σοκολατούχο γάλα «κατεβάζουν» καφέ αγελάδες

POPULAR

Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων: Μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση και τη δράση

Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων: Μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση και τη δράση

4 Απριλίου 2025
Μεγάλα brands μετρούν τις διαφημιστικές τους δαπάνες στο X φοβούμενα αντιπαραθέσεις με τον Έλον Μασκ

Μεγάλα brands μετρούν τις διαφημιστικές τους δαπάνες στο X φοβούμενα αντιπαραθέσεις με τον Έλον Μασκ

4 Απριλίου 2025
Συνεδριάζει η Κ.Ο. της ΝΔ για την εκλογή του Απόστολου Βεσυρόπουλου και ομιλία Μητσοτάκη

Συνεδριάζει η Κ.Ο. της ΝΔ για την εκλογή του Απόστολου Βεσυρόπουλου και ομιλία Μητσοτάκη

4 Απριλίου 2025
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • NEWS
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • LIFESTYLE
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

© 2024 7all.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • HEALTH & LIFE
  • PET STORIES
  • PHOTOVIEW
  • TV-CINEMA
  • ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • LIFESTYLE
  • ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΛΗΣ
  • ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ

© 2024 7all.gr